Вести

До краја године усељење у прве станове за припаднике снага безбедности у Крагујевцу

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас са градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем, радове на изградњи станова за припаднике служби безбедности у Крагујевцу. Обиласку радова је присуствовао и Никола Дашић, одборник у Скупштини града и први на листи Српске напредне странке у Крагујевцу „Александар Вучић – За нашу децу.“
 
 Министарка Михајловић је рекла да ће се градити близу хиљаду станова вредности 33 милиона евра, док је вредност станова који се граде у седам градова Србије преко 70 милиона евра. То је огроман новац који држава издваја из буџета како би се бавила станоградњом и обезбедила услове за оне људе којима је то најпотребније и који претходних 20 до 30 година нису могли да дођу до пристојног стана, каже Михајловић.
 
Она је навела да је од 216 станова који се граде у Крагујевцу половина већ продата и додала да очекује да ће и друга половина бити продата онима за које се и граде – припадницима полиције и војске, а можда, најављује, и за наставнике и здравствене раднике. Надам се да ћемо на једној од седница Комисије и Владе, разматрати предлог да просветни и здравствени радници, пре свега здравствени радници који су у протекла два месеца били прави хероји, имају могућност да дођу до оваквих станова.
 
Захваљујући се Министарству грађевинарства које је учинило све да овај пројекат буде експресно реализован и да с правом крајем године очекујемо и прве станаре, градоначелник Радомир Николић је подсетио да је на локацији која је одабрана као идеално место за даље урбанистичко ширење града, велики проблем била инфраструктура. То је захтевало додатне трошкове, јер изградња путне и хидротехничке инфраструктуре кошта 550 милиона динара. Ресорно министарство је опет помогло, а Крагујевац на Денином брду добија потпуно ново насеље, где ће врло брзо почети радови на израдњи пратећих садржаја не само у инфраструктури, него и свим другим областима неопходним за живот једног насеља.
 
У Крагујевцу у првој фази градимо 216 станова. Расписали смо још три тендера за наставак радова, у мају и јуну ове године. Рок за завршетак је 18 месеци, тако да би остале зграде требало да буду завршене до почетка 2022. године. Цена квадрата у Крагујевцу је 430 евра плус ПДВ, рекао је Небојша Шурлан, директор Грађевинске дирекције Србије.
 
Михајловићева је претходно, заједно са градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем, обишла и завршне радове на изградњи пута Крагујевац – Баточина. Према њеним речима, пут на који се предуго чекало, потпуно ће бити завршен у септембру.