Вести

Дашић се сусрео са чувеним шпанским спиналним хирургом проф. Вентуром

Градоначелник Никола Дашић сусрео се данас са проф. др Норбертом Вентуром специјалистом хирургије сколиозе и кичменог стуба из Шпаније, који ових дана у Универзитетском клиничком центру у Крагујевцу поново оперише пацијенте, углавном децу, са најтежим деформитетима кичме.

"Разлог моје посете Клиничком центру је да упознам великог стручњака у области спиналне хирургије, доктора Норберта Вентуру који у Крагујевац долази од 2018. године. Та сарадња има заиста велики значај не само за Крагујевац него и за целу Србију. Већина спиналних деформитета је решавана у иностранству, о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, а те операције су јако скупе. Данас то радимо десет пута јефтиније у нашим Универзитетским клиничким центрима у Крагујевцу и Нишу. Такође, господин Вентура је успоставио сарадњу и са Ортопедском клиником у Београду", рекао је Дашић и додао да је рад са професором Вентуром веома значајан и за наш тим лекара.

Искуства стечена кроз рад са проф. Вентуром непроцењива су за крагујевачке лекаре који успешно усвајају знање са циљем да самостално обављају такве операције.

Начелник одељења Спиналне хирургије Клинике за ортопедију и трауматологију др Срђан Влајовић истиче да се сарадња Универзитетског клиничког центра са водећим светским спиналним хирурзима, у првом реду са проф. др Норбертом Вентуром наставља, у континуитету, након малог застоја који је настао због светске пандемије.

"Оперисали смо преко осамдесет пацијената са најтежим деформитетима кичменог стуба. Тиме смо обавили неке операције које су могле да се раде само у  условима који постоје у иностранству, чиме смо и ми стекли неопходно искуство за обављање најтежих интервенција, а такође и направили велику уштеду за наш Фонд, јер ти пацијенти нису одлазили на операцију у иностранство", рекао је Влајовић.

Слободан Милисављевић, директор Универзитетског клиничког центра Крагујевац, такође истиче да је највећи бенефит ове сарадње управо тај што се деца са најтежим аномалијама кичменог стуба оперишу у нашим болницама, без одласка у иностранство.

"На тај начин и наши спинални хирурзи добијају искуство.У плану су и даља усавршавања, у области роботске хирургије, али то су планови о којима ћемо разговарати у перспективи", рекао је Милисављевић.

Проф. др Норберто Вентура  истиче да је до сада обавио преко 80 операција у Крагујевцу, а реч је о сколиозама кичменог стуба.

"Постоје два типа сколиоза, једна је неуромускуларна која прави респираторне проблеме, а друга идиопатска. Неуромускуларне су компликованије и захтевају бољу оперативну технику, и ризици су већи. Задовољан сам резултатима јер није било већих и значајнијих проблема", рекао је проф. Вентура.

Планира да настави да долази у Србију и Крагујевац јер се овде осећа пријатно и задовољно. Универзитетски клинички центар Крагујевац, према његовим речима,  има све услове да ради најтеже операције, и задовољство му је да ради са екипом лекара и особљем какво постоји овде.

Пацијенти који се уздају у професионалну помоћ доктора Вентуре, долазе из целе Србије.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs