Вести

Дашић: Послодавцима у Крагујевцу представљени јавни позиви НСЗ

У циљу промоције мера активне политике запошљавања, развоја сарадње и информисања, Национална служба за запошљавање и град Крагујевац организовали су Форум за привреднике. Јавни позиви НСЗ представљени су компанијама које послују у Крагујевцу, међу којима су АММ Мануфактуринг доо, Сунце Маринковић, Аутолифт, Гомма лајн доо и други.

У Крагујевцу од 2017. године до данас повећан је број запослених за нешто више од 5 хиљада. Нема сумње да сви тежимо истом циљу повећању животног стандарда наших грађана а то није лак ни једноставан задатак. Наш приоритет је стварање доброг пословног амбијента, јачање конкуренције и отварање нових радних места,  рекао је у уводном обраћању градоначелник Крагујевца, Никола Дашић и истакао значај оваквих састанака. Крагујевац је препознат као озбиљна и атрактивна инвестициона дестинација а то потврђују бројне реинвестиције великих компанија Јанфенга и Вакернојсона, али и долазак нових инвеститора попут Шкоде, Штадлера и још неких компанија са извесним будућим пословањем у Крагујевцу, рекао је Дашић и подсетио да град спроводи мере подршке привреди бројним подстицајима. Између осталог и кроз подршку мерама активне политике запошљавања грађана обухваћених Локалним акционим планом запошљавања града Крагујевца, за који је, за период 2021 – 2023, издвојено 30 милиона динара. У протеклој години из тих средстава реализовано је 9 милиона, 10 милиона је планирано за текућу и 11 милиона динара за наредну 2023. годину, казао је Дашић и додао да су то неке од стартешких активности које су усмерене ка стварању повољног пословног окружења, поред пружања шансе лицима са добром пословном идејом за започињање сопственог посла, младима којима је прво запослење, привредним субјектима који имају потребу за новим запошљавањем и новим профилима.

Укупан буџет за трогодишње мере активне политике запошљавања је око 55 милиона динара, од чега Град учествује са 55 одсто а НСЗ са 45 процената.

Годинама спроводимо сличне програме али се и трудимо да их редизајнирамо како бисмо изашли у сусрет предлозима и иницијативама које добијамо од привредника и привредних удружења, рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић. Планирана средства које ћемо ове године пласирати реалном сектору износе 6 милијарди 550 милиона динара од којих је 550 милиона за запошљавање особа са инвалидитетом. То је добар буџет и утолико је важније да се добро програми представе послодавцима, истакао је он и додао да је циљ реализација планираних средстава кроз програме код послодаваца који су ликвидни и могу да запошљавају.

НСЗ је ове године расписала 12 јавних позива од којих је 10 директно усмерено ка послодавцима, а два према незапосленим лицима која могу да започну сопствени бизнис. Од средстава намењених за привреду два су за јавни сектор – програми стручна пракса и јавни радови. Циљ нам је да развијамо реални сектор јер на тај начин спасавамо и јавни сектор, каже Мартиновић. Поставили смо неке од олакшица за послодавце кад је реч о потребној документацији. Повећани су износи за програме обуке за послодавца како би сами обучили потребне профиле уз финансијску подршку НСЗ и на тај начин превазиђен јаз између понуде и потражње као и програме за особе са инвалидитетом. Сва наша средства су усмерена ка теже запошљивим категоријама који без подршке државе не могу да нађу посао на тржишту рада. Зато је важно да добро сарађујемо, да имамо вишеструке користи и посао нађу теже запошљива лица а послодавци дођу до кадрова који су им потребни и при том добију државну бесповратну субвенцију уз строго придржавање уговорних обавеза, објаснио је директор Мартиновић.

У раду форума су учествовали члан Градског већа за привреду Радомир Ерић, директорка НСЗ филијале у Крагујевцу Горица Бачанин и директор Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа Предраг Лучић, као и представницима 20 компанија међу којима… Презентацију јавних позива НСЗ за 2022. годину за привреднике који послују у Крагујевцу одржала је Јелена Зорнић, начелница Одељења за програме запошљавања, предузетништво, образовање и обуке НСЗ у филијали Крагујевац.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs