Вести

Дашић: Крагујевац у марту домаћин Сајма привреде и инвестиција - ИНВЕСТ ЕКСПО 2022

У организацији Шумадија сајма, а уз подршку Привредне коморе Србије и локалне самоуправе, Крагујевац ће 17. и 18. марта бити домаћин Сајма привреде и инвестиција ИНВЕСТ ЕКСПО 2022. Ово окупљање представља платформу за промоцију међународних и домаћих инвестиционих и развојних пројеката, потенцијала градова и општина Србије, компанија као носиоца развојних и инвестиционих пројеката, туристичких локација, власника комерцијалних некретнина, али и индустријских зона, научно – технолошких паркова, иновативних старт апова, бизнис анђела и пословне јавности.

"Привредна комора Србије и Шумадија сајам препознали су прави тренутак за представљање потенцијала града Крагујевца. У сусрет таквом сајму, велико ми је задовољство да позовем инвестициони свет да нам се овде придружи у марту", рекао је Дашић.

"Крагујевац и читав регион Шумадије већ годинама остварују рекордне резултате и један смо од најбитнијих фактора који утичу на спољнотрговински биланс привреде Србије. Само у односу на 2020. годину у референтним месецима бележимо раст извоза за 30 посто. Град Крагујевац је локомотива читавог привредног развоја Шумадије по својим инвестиционим потенцијалима и приступу развоја инвестиционог амбијента."

То je један од разлога што је Крагујевац, поред Београда и Новог Сада имао прилику да се у оквиру највеће светске инвестиционе манифестације Експо Дубаи представи страним инвеститорима.

"Крагујевац је озбиљан индустријски центар у Европи и то је разлог зашто нећемо допустити да живимо на том таласу препознавања. Грабимо даље и намећемо се, у намери да задржимо лидерску позицију и интеранционализујемо нашу привреду. ИНВЕСТ ЕКСПО је још једна прилика да представимо то што јесмо", поручио је Дашић.

"Привредна комора Србије је одлучила да подржи организацију овог сајма имајући виду значај интензивирања инвестиционих активности за даље подстицање пословних активности на територији Србије", рекао је Предраг Лучић директор Регионалне привредне коморе Шумадије и Поморавља. Град Крагујевац је један од најзначајнијих пословних и нвестиционих хабова у овом делу Југоисточне Европе зато што и даље бележи значајан прилив страних директних инвестиција. Референтни инвеститори попут Јанфенга или Вакернојсона одлучили су да реинвестирају у Крагујевац, а од тога нема боље потврде да је Крагујевац инвестиционо атрактивна локација.

Овакав сајам, према речима Предрага Лучића, потребан је Србији и може да доприносе подстицају прилива страних директних инвестиција и интензивирању пословних активности.

"Сајам привреде и инвестиција за Шумадија сајам представља инвестициони пројекат и прилику да Крагујевац који бележи озбиљан искорак презентује своје потенцијале. Крагујевац је расадник привредних дешавања", рекао је Александар Лазовић директор Шумадија сајма.

"Поред позива који упућујемо привредницима и локалним самоуправама, очекујемо комплетан банкарски сектор и осигуравајућа друштва. То је прилика да кроз овај сајам представимо репрезенте града Крагујевца, попут привредника, Универзитета или рецимо Енергетике. Желимо да направимо један озбиљан бизнис форум и да Крагујевац који су поред осталих препознали Фијат, Сименс, а сада и Шкода, представимо на најквалитетнији начин."

 

 

 

Извор: kragujevac.rs