Вести

Дашић: Крагујевац у ери огромних инвестиција

Сумирајући резултате између два Сретења, градоначелник Никола Дашић је оценио да се град Крагујевац налази у ери огромних инвестиција. То су капитални пројекти од којих се неки управо приводе крају као што је замена котлова на угаљ котловима на гас у Енергетици до оних који тек почињу, попут северне обилазнице.

Добар део онога што смо обећали ми смо започели, а добар део управо креће и ја се надам да ћемо у овом мандату све то да завршимо. Заиста се деценијама није оволико радило у Крагујевцу – од Северне обилазнице и Гружанског коридора, до силних километара кишне и фекалне канализације,  новог Дечијег дома на Бешњаји, новог постројења за пречишћавање отпадних вода, до нове градске депоније, која подразумева рекултивацију старе. Када почнете да набрајате немогуће је да се сетите свих радова и пројеката у истом тренутку. То је велика ствар и захтева заиста предан рад. Зато у овом тренутку, поред тога што свим грађанима честитам празник Дан државности, користим прилику да позовем градску администрацију и запослене у јавним предузећима да уложимо још више енергије, труда, воље и рада, да будемо вредни, да припремимо све што је неопходно да свака од тих инвестиција крене на време и не касни због папирологије. То је моја жеља на овај свечани дан, поручио је Дашић.

Према речима Томислава Момировића министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, пуно се инвестира на територији целе државе. Гради се много аутопутева и пруга, али оно што је по мени најважније то су инвестиције у еколошке пројекте, комуналну инфраструктуру, канализацију и постројења за пречишћавање отпадних вода. Ми као Влада Републике Србије и наравно председник Републике који је покренуо пројекат, увидели смо да не можемо да оставимо локалним самоуправама да саме изграде канализациону инфраструктуру. То ће трајати превише дуго. Ми немамо времена, морамо да очистимо нашу земљу за нашу децу, истакао је Момировић. Дужност је ове политичке структуре да то спроведе. Зато смо и почели у двадесетак локалних самоуправа да градимо канализацију. У Крагујевцу градимо заиста пуно, у овом тренутку на три локације, а планирамо да у наредних неколико месеци отворимо још два градилишта. Циљ нам је да у наредне три године завршимо 350 километара канализационе инфраструктуре на територији града Крагујевца чиме би дуплирали канализациону мрежу. Поред тога, биће изграђено и ново постројење за пречишћавање отпадних вода. Мислим да данас сви Крагујевчани могу да се увере колико озбиљно теку радови, а имајте на уму да причамо о новембру, децембру и јануару. Радови ће се, како дођу пролећни дани, само убрзати.

Када је реч о северној обилазници, ми причамо о недељама или највише месец-два до тренутка када ће почети радови. Момировић је рекао да је завршена тендерска процедура, а избор стратешког партнера је у завршној фази. Он очекује да ће услови за почетак радова бити створени најкасније за месец дана. Ово су тако важни пројекти и ми морамо да их спроведемо у рекордном року, истакао је Момировић данас у Крагујевцу.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs