Вести

Дашић: Крагујевац постаје град шинске индустрије

Град Крагујевац и МИНД парк посетили су представници Štadlera - једног од светских лидера у производњи шинских возила. Поред Петера Шпулера власника швајцарске компаније, у делегацији је био и бивши немачки канцелар Герхард Шредер, саветник ове компаније, који није крио да је импресиониран како је рекао "снагом и могућностима" које је видео у Шумадији.

Они су слетели са два хеликоптера на простор МИНД групе у Собовицу код Крагујевца, након чега су одржали састанак и обишли погоне фабрика у којима се праве делови за шинска возила. 

Градоначелник Никола Дашић је рекао да је "Štadler исказује све веће интересовање за МИНД групу и за Крагујевац, која већ сарађује са овом фирмом".

"Посета бившег канцелара Немачке Герхарда Шредера говори да је Немачка заинтересована да улаже у Крагујевац, препознали су у нама квалитет. Каква ће сарадња бити успостављена тек ће се знати, али сама посета довољно говори за почетак", рекао је Дашић и потврдио да је "Škoda дошла у Крагујевац, али да детаљи не смеју за сада да се износе".

Извршни директор МИНД групе Дарко Ђорић је рекао да је за три године изграђено 60.000 квадрата пословног и производног простора, најмодернији вртић, ресторан и кантина за запослене.

"Ускоро крећемо у изградњу логистичког центра и аеродрома, и нових капацитета. Данас смо поносни што одавде излазе трамваји које производи компанија "Simens". Данас смо договорили кораке за даљу сарадњу са Štadlerom, и ми већ испоручујемо делове каросерија за шинска возила за најпознатије светске компаније. Škoda електрик долази у Крагујевац и правићемо фракционе моторе - каже Дарко Ђорић.У оквиру МИНД групе ради 2.000 радника, а очекује се да се ускоро отвори још 500 радних места.

Довођење нових инвеститора и отварање нових радних места наш су приоритет, истакао је градоначелник Никола Дашић.

Имајући у виду да је Štadler заинтересован за инвестиције у Крагујевцу, уверен сам да ће одавде понети позитивне импресије.

Чињеница да после Simensa, Autolifta и Škode у МИНД Парк на разговоре долази овако озбиљна привредна делегација, потврда је да Крагујевац као инвестициона дестинација постаје све популарнији и да се озбиљно позиционира као град шинске индустрије.