Вести

Дашић: Крагујевац поново враћа стари сјај

Одборници Скупштине града, на данашњој седници, последњој у овој календарској години, разматрали су и усвојили предлоге аката из области просторног и урбанистичког планирања; ПДР "Блок између улице Шумадијске, улице Драгослава Срејовића, железничке пруге Крагујевац – Лапово и железничке станице", измене и допуне дела ПДР-а "Дела радне зоне I индустријска зона Крагујевац и радне зоне II Лепеница – Складишни центар" уз улицу Складишни центар, и ПДР "За изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода "Страгари – Котража". Усвојене су и измене и допуне Одлуке о изградњи Генералног урбанистичког плана "Крагујевац 2025" . Главна измена односи се на измену назива плана у складу са планским хоризонтом за који се план заправо и ради, а то је  2030. година, с обзиром на то да је претходна Одлука о изради ГУП-а донета 2015. године за десетогодишњи плански хоризонт. Овакав стратешки документ прати стратешко ширење и развој града, демографске пројекције, пројекције становања, ширење и развој индустријских зона…

Скупштина је усвојила и предлоге одлука о изради планских докумената, ПДР "Зона становања Мали Багремар" и ПДР "Индустријске зоне Самар" у КО Корман.

Град Крагујевац је, препознајући развојне капацитете туристичког подручја Бешњаја које се налази делом на територији града Крагујевца, а другим делом на територији града Јагодине, покренуо иницијативу за израду ПДР-а на територији града Јагодине који би са истим тим планским документом за територију града Крагујевца чија је израда у току, чинио јединствену целину.

Усвојена су и два стратешка документа Стратегија социјалне заштите града Крагујевца за период 2021-2025. године и План развоја културе града Крагујевца за период 2021-2025. године. Дата је сагласност на Пројекат јавно-приватног партнерства за повећање енергетске ефикасности у јавним објектима и реконструкцију система јавног осветљења на територији града Крагујевца.

"Ово  је први пројекат, овако комбинован у Србији где ми желимо да средствима из уштеде настале заменом система јавног осветљења реконструишемо и осам јавних објеката, односно да извршимо њихову енергетску санацију. Пројектом је дефинисано да минимална уштеда елетричне енергије на овај начин, буде 72%, мада ја лично очекујем и већу уштеду. То је изузетно важно и због тренутне ситуације на тржишту, везано за цену електричне енергије", каже Владимир Максимовић, члан Градског већа за комуналну делатност.

Укупна инвестиција коју ће приватни партнер уложити је 6,8 милиона евра, од тога 5,9 милиона евра за систем јавног осветљења и око 830 000 евра у енергетску санацију јавних објеката. Реконструкцијом јавног осветљења решићемо и проблеме нелегалних прикључака, крађу струје, а постоје и еколошки бенефити овог пројекта. Разматрани су годишњи програми пословања јавних и јавно комуналних предузећа и привредних друштава као и финансијски планови.

"За решавање вишедеценијских проблема у свега пет улица, међу којима је Вишка, Бресничка или Соња Маринковић неопходно је 7,5 милиона евра. То су проблеми са којима 40, а можда и 50 година ниједна власт није хтела да се суочи", истакао је градоначелник Никола Дашић, реагујући на примедбе опозиције о нерешеним комуналним проблемима у тим улицама, у оквиру тачке која се односила на годишње програме пословања јавних предузећа. Није реално да у овом мандату урадимо свих пет улица, али ће наш циљ бити остварен – кренућемо полако у пројектовање, решавање имовинских односа, проблема канализације, као и асфалтирања.

Тај циљ биће испуњен, као и циљ да се не задужујемо, већ да отплаћујемо кредите, трошкове за тужбе у споровима старим и до десет година и да не правимо основе за нове тужбе. На годишњем нивоу то је износ од 1,2 милијарде динара, односно преко десет милиона евра. То је озбиљна свота и да нема тих потраживања Крагујевац би био један од најлепших градова у Србији.

"Поред капиталних пројеката које реализујемо у сарадњи са Владом Србије у вредности од 1,2 милијарде евра, град је значајна средства определио за сређивање Трга Војводе Радомира Путника и одмаралишта на Бешњаји. Очекујем да радови крену на пролеће. Трудимо се да град буде лепши, да оживимо Арсенал, да све што организујемо у култури или спорту буде светски", истакао је Дашић и већ за прославу Ђурђевдана наредне године најавио опроштајни концерт Смака који ће бити организован ништа мање квалитетно него концерт на Ушћу у Београду.

"Крагујевац мора да изађе из љуштуре да је мали град у централној Србији који је заборављен. Спајамо га са коридором 10 и 11, добијамо северну обилазницу,  360 км канализационе мреже, ново постројење за пречишћавање отпадних вода, депонију у Витлишту, а у систему даљинског грејања прелазимо са угља на гас. Поента је да неко коначно види све проблеме са којима су грађани суочени и да почне да их решава не само у Крагујевцу него и у сваком селу",  поручио је Дашић.

Скупштина града је верификовала мандате локалном омбудсману Јелени Миливојевић и заменику локалног омудсмана Снежани Калајановић, које су полагањем заклетве ступиле на дужност.

Председник Скупштине града, Мирослав Петрашиновић је последње заседање Скупштине града у овој календарској години, искористио како би свим одборницима честитао предстојеће новогодишње и божићне празнике. Годину која је на измаку, у којој су покренути велики развојни и капитални пројекти у Крагујевцу оценио је као веома успешну, а крупне кораке градског руководства пратио је и ефикасан рад градског парламента.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs