Вести

Дашић: Крагујевац има доста села и ниједно не смемо да заборавимо

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић са сарадницима из Одељења за пољопривреду и рурални развој, обишао је данас Ресник, како би мештане овог села упознао са програмом подршке кроз субвенције и подстицаје из градског буџета за развој пољопривреде у овој години, али и разговарао са њима о проблемима које имају.

"Становници Ресника имају стандардне проблеме који се провлаче кроз сва наша села, а тичу се основних услова потребних за живот. У Реснику смо насули пут до гробља са обе стране, заменили 50 сијаличних грла, урадили нову линију расвете, али свакако да има још пуно тога што треба урадити. Пре свега поставити нови асфалт, санирати рупе, а очекујемо", рекао је Дашић, да се ово село, кроз пројекат Министарства пољопривреде споји са Крчмарима.

"Говорећи о буџету за пољопривреду за ову годину, који је дуплиран у односу на претходну, он је казао да колико год да је увећан, то никада није довољно. Надам се да ће нам градске финансије бити такве, да можемо из године у годину да га повећавамо. Ми јесмо урадили доста тога, и још ћемо доста тога урадити, али стрпљење је оно што нам је потребно, јер Крагујевац има доста села и ниједно не смемо да заборавимо", поручио је Дашић.

Посету Реснику градоначелник Крагујевца је искористио да обиће и овдашњу основну школу која има 70 ђака, што је за једно село значајан број.

"Велика снага Ресника су деца, а на граду Крагујевцу је да нађе начина да ову, као и све остале школе у граду и окружењу обнови и доведе у пристојно стање. У школи је столарија у лошем стању, зидови неокречени, учионице се греју на бубњаре, а Ресник да има школу која је прилагођена броју ученика и времену у коме живимо", рекао је Дашић.

Иначе, аграрни буџет за 2022. годину  износи 50 милиона динара и увећан је за 100% у односу на 2021. годину. Износ од 50 милиона динара биће реализован кроз субвенције и подстицаје намењене пољопривредним газдинствима, а висина подстицаја кретаће се од од 50 до 100% од вредности инвестиције. Биће реализовано 12 програма, а преко Аграрног буџета, град Крагујевац ће пружити подршку и младим носиоцима пољопривредних газдинстава тако што ће сви носиоци газдинства млађи од 40 година добити увећан подстицај од 10% у односу на остале кориснике. Расписивање конкурса и јавних позива, очекује се након добијања потребних сагласности од надлежног Министарства.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs