Вести

Дашић: Град може и мора да помогне сваком селу

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић са сарадницима, обишао је данас село Прекопечу, једно од мањих села у шумадијском крају како би се упознао са проблемима са којима се мештани суочавају и са њима разговарао о решавању приоритетних питања.

Проблема у селима је увек било и биће без обзира које су величине или насељености. Град може и мора да помогне сваком селу али је немогуће све одједном решити и то не могу да обећавам, рекао је градоначелник Никола Дашић. Село Прекопеча је једно од мањих села у Шумадији. Мештани су ме упознали са проблемима са којима се суочавају, а град је спреман да помогне колико је могуће, истакао је он. Они су дали предлог која деоница пута им је најкритичнија. И сами су свесни да је немогуће све проблеме решити одједном, али осим пута биће решено и питање расвете у засеоку који је до сада није имао. Тиме ћемо показати да, иако је мало село са једним од најлепших манастира у Шумадији и мало ко је чуо за њега, уз подршку града и залагањем мештана може да достигне остала села и ојача, опстане и задржи младе на породичним огњиштима, рекао је градоначелник Дашић.

Александар Николић, председник Савета МЗ Прекопеча која броји нешто мање од 30 домаћинстава и са око двадесетак викендица, је казао да су највећи проблем јавна расвета и сеоски пут који после већих падавина није проходан и онемогућава кретање и функционисање мештана.

У нашем селу  годинама ништа није ни започето, ни урађено. Никад нас нико од представника града није ни обишао нити питао да ли нам шта треба и која је наша мука, каже Николић, председник Савета и мештанин села  Прекопеча. Најважније нам је да решимо питање пута и да се осветле сеоски путеви јер се из године у годину број деце у селу повећава а најстарији већ иду у школу. Колико год да град и градоначелник Дашић помогне, селу и мештанима ће значити, а пут и расвета су нам приоритет.

Са градоначелником Дашићем у Прекопечу је обишао Дамјан Срејић, члан Градског већа за равномерни и одрживи развој, Зоран Стошић, директор ЕД Крагујевац и представник ЈКП Шумадија.

Као и у свим шумадијским  селима, инфраструктура је озбиљан проблем јер је на великим површинама мали број становника због чега су неопходна огромна улагања како би до сваког домаћинства стигао асфалт, каже Дамјан Срејић, члан Градског већа. Трудимо се да у сваком селу урадимо онолико колико је град у могућности. Асфалтирањем деонице пута у овом селу мештанима ћемо омогућити бољу повезаност засеока и поједноставити живот мештанима. Срејић је подсетио да је град ове године дуплирао аграрни буџет за директне субвенције пољопривредницима. Ових дана ће бити објављен програм подстицајних мера како би пољопривредници могли да планирају за шта ће да конкуришу. Ове године средства ће бити раније доступна него претходних година, истакао је Срејић, члан Градског већа.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs