Вести

Дашић: Дух сретењске Србије може и треба да нас инспирише

Поводом Дана државности Србије – Сретења, у здању Старе скупштине, одржана је традиционална Сретењска академија. Празник је установљен у спомен на дан када је у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак, а три деценије касније, у Крагујевцу донет први – Сретењски устав.

Након уводног обраћања градоначелника Николе Дашића, Сретењску беседу је казивао Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Изгроказ „Културна дипломатија“, по тексту Владимира Ђорђевића, у режији Младена Кнежевића, извели су глумци ансамбла Књажевско-српског театра.

Дух сретењске Србије може и треба да нас инспирише – да поштујући историју и традицију, градимо јаку и модерну државу. Устав је само једно у низу завештања које нам је Књаз оставио у аманет. Наша је обавеза да следимо његов сан о Србији и српству – да се окупљамо, не да се мрзимо и не да се свађамо, већ да се волимо и праштамо, док градимо бољу кућу за нашу децу.

То је оно што будући народни представници Србије, који данас након расписивања избора, започињу представљање својих програма и активности, морају да имају у виду када сутра именом и презименом буду заступали своје грађане. Наша је жеља да Крагујевац попут Србије настави да корача развојним путем у свакој области, а можда и корак испред других градова. Да коначно решимо проблем аерозагађења заменом котлова на угаљ, котловима на гас у градској топлани, да Северном обилазницом и Гружанским коридором повежемо град са најважнијим путним, али и железничким правцима. Уз Државни дата центар, аутомобилску и шинску индустрију Крагујевац се сада позиционира као лидер у хај – тек индустрији, лидер у иновацијама, дигитализацији, еУправи – поручио  је Дашић.

Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, овогодишњи беседничар истакао је да су нас Први српски устанак и Први српски устав уздигли из тмине средњег века и осветлили пут ка модерној Европи.

Друго питање, које постављам себи, али и вама, јесте – Са чиме пред Kарађорђа? Са чиме пред Милоша? Шта смо ми урадили да наставимо њихово дело? Да ли смо потомци достојни великих дела наших предака?

И баш сада имам право да кажем да смо урадили много тога доброга и да немамо чега да се срамимо када би изашли пред њихов суд.

Ојачали смо Србију! Затекли смо је слабашну и разједињену. Оптерећену страначким гложењима и неодлучним вођама. Препустили смо народу да одлучи и народ је говорио. И то не једном. Већ неколико пута на демократским изборима, народ је јасно поручио шта хоће – уједињену и снажну Србију.

И Србија је устала из пепела. Премрежили смо је најмодернијим путевима и пругама. Обезбедили смо посао и нова радна места. Отворили школе и болнице. Показали смо да у условима светске здравствене и економске кризе имамо капацитет да надвладамо све изазове и обезбедимо стабилне државне финансије и стабилан прилив страних инвестиција. Некада се за ову државу ратовало, а сада се за будућност боримо другим средствима – новим пословима, новим путевима, чистијим рекама и језерима, бољим животом и светом неоптерећеним границама за нова поколења – поручио је Момировић у Крагујевцу.

Сретењској академији присуствовали су представници Владе Републике Србије, дипломатског кора, градских институција и др.

 

 

 

Извор: kragujevac.rs