Вести

Британци желе да улажу у развој Индустријске зоне у Крагујевцу

У радној посети Крагујевцу данас је боравила делегација Британско - српске привредне коморе коју је предводио председник Sir Paul Judge. У делагацији су били Chris Butters заменик председника Коморе и саветник у консултантској кући Virtu partners, Liza Braun директорка Коморе и власница English Book -а, Иван Косановић члан Коморе и Тибор Јона саветник у Комори.

Један од разлога за посету Градској организацији Црвеног крста је обележавање стогодишњице смрти Др Елизабет Рос, а повод за сусрет са представницима локалне самоуправе је изналажење могућности за улагање британских фирми у Крагујевац.

О развојним плановима Крагујевца гости су разговарали са градоначелником Радомиром Николићем, замеником градоначелника Небојшом Здравковићем, члановима Градског већа Игором Митровићем, Далибором Јекићем и Мињом Обрадовић, начелником Шумадијског управног округа Дамјаном Срејићем и представницима Регионалне привредне коморе и Регионалне агенције за развој Шумадије и Поморавља.

Имамо бројне развојне планове и пројекте, али су нам потребни савети и консалтинг истакао је Радомир Николић. Инвеститори из Британије су добродошли и сремни смо да разговарамо са свима који су заинтересовани да улажу у Крагујевац. Представили смо им све што је до сада урађено и какви су нам даљи планови. Британско - српска привредна комора показала је интересовање за саветодавну улогу у изградњи Индустријске зоне и њеном инфрастуктурном опремању. Није довољно само имати земљиште, нагласио је Николић, веома је важно ко ће ту да дође, колико ће бити инвеститора, колико планирају да остану, шта ће те компаније да раде и колико ће људи запослити. То све мора добро да се организује а наша је жеља да у тој Индустријској зони буду заступљене све гране индустрије.

Према речима Sir Paul Judgea који редовно долази у Србију и посећује градове, овог пута се определио за град Крагујевац који је, како сматра, најважнији у Србији. Наша је жеља била да са представницима локалне самоуправе разговарамо о могућностима улагања у Крагујевац. Највећу пажњу посветили смо развоју нове Индустријске зоне у граду као и могућностима да се тај пројекат финансира. Између осталог било је речи и о активностима које би омогућиле да тај простор попуне инвеститори из Британије. Договорили смо се да се Британско - српска привредна комора, у сарадњи са локалном самоуправом, активно укључи у промоцију Индустријске зоне када буде формирана. Осим привлачења инвеститора из Британије понудићемо и саветнике за даљи развој те зоне.