Вести

Урушавање културних манифестација у Крагујевцу

на ову тему говорили: професор Миљан Бјелетић, Драган Јаковљевић-бивши управник Књажевско српског театра и Ненад Ђорђевић-кустос

Четвртак, 05. септемар, Крагујевац . У последњих неколико година, ниједна градска институција није конкурисала за статус институције од националног значаја. Српска напредна странка упозорава да оваквим ставом, институције културе у нашем граду губе републички значај, а самим тим, не могу учествовати у конкурсима које влада Републике Србије расписује. Овим се зантно умањује могућност за организовање културних догађаја у нашем Крагујевцу.

„Интернационални фестивал хармонике“ , један од најбољих фестивала у региону, ове године је требало да се одржи по 25. јубиларни пут. Није одржан. ГО СНС поставља питање, да ли комисије које евентуално раде на одабиру кулутрних манифестација од значаја за град, немају слуха за овакве међународне догађаје или су проблем финансијска средства. Уколико је у питању први разлог, онда би такве некомпетентне особе требало посао да уступе људима који ће умети да доносе одлуке у складу са правилима струке. Ако су финансије проблем, онда је то донекле логично. Јер градска управа нема слуха за финансирање и афирмацију школованих уметника, док се с друге стране за прославу Дана града бирају уметници по потпуно непознатим критеријумима. Они за такве наступе добијају хонораре вишеструко веће од потреба за организацију једног угледног међународног фестивала, за чије одржавање је потребно издвојити свега 500 хиљада динара.

СНС сматра да је одустајањем од првобитне идеје „Крагујевац-Театрополис“, настављено урушавање ретко препознатљивих манифестација културе. Ова одлука је довело до гашења, крагујевачкој публици најдражег фестивала „Јоакимфеста“ после 8 година постојања. Одустајање од започетог процеса оживљавања сарадње са иностранством, непоштовање бројних потписаних протокола са институцијама из окружења и шире, води губљењу дуго стицаног уметничког кредибилитета у позоришном свету.

СНС подсећа на тврдње градских званичника, да су ови фестивали „бренд Града“ што су заиста и били. Крагујевац је управо због оваквих фестивала био препознатљив на културној мапи Србије, Европе, али и у ширим светским оквирима. Зато чуди, готово ноншалантно, одустајање од подршке перјаницама крагујевачке културе. Српска напредна странка ће покушати да стане на пут злоупотреби културе у политичко-промотивне сврхе градске власти.