Вести

Шкоти помажу Крагујевцу

Захваљујући ангажовању Роса Галбрајта, једног од директора хуманитарне организације “Глазгов - брижни град“, у Крагујевац је данас из Шкотске стигла значајна хуманитарна помоћ, која се састоји од 13.487 килограма топле квалитетне гардеробе и 7.053 килограма сапуна. Захваљујући залагању Роса Галбрајта, који је анимирао своје контакте међу шкотским политичарима, Шкотски парламент је на једном од својих заседања донео препоруку да се помоћ упути у Србију, а Крагујевац је овога пута одабран у знак захвалности за неговање традиције о шкотским хероинама које су пре стотину година биле овде и такође помагале српском народу.

Желим пре свега да се захвалим Бојани и Мајклу Харисону који се баве хуманитраним радом и са којима сарађујемо већ годинама. Ова помоћ стигла је у правом тренутку и много нам значи пред зиму за социјално угрожене породице, рекао је поред осталог Дамјан Срејић начелник Шумадијског управног округа. Ораганизација ''Глазгов - брижни град'' подсетио је Срејић том приликом, помаже грађанима Србије дуже од 15 година, допремајући у нашу земљу помоћ у виду гардеробе, намештаја, кућних апарата, медицинских помагала, лекова али и волонтера, који су посебно присутни на Косову и Метохији.

Захваљујући се у име крајњих крисника ова помоћ, како истичу у Градској организацији Црвеног крста, обухватиће најрањивије категорије становништва - старе, децу са потешкоћама у развоју, особе са инвалидитетом, кориснике народних кухиња, избегла и расељена лица.

Иначе, тим поводом данас је градоначелник Крагујевца Радомир Николић заједно са Игором Митровићем чланом Градског већа за финансије и имовину и Дамјаном Срејићем начелником Шумадијског управног округа организовао пријем за Бојану Харисон која је учествовала у прикупљању и допремању хуманитарне пмоћи у Крагујевац. Шкотска и Србија имају дугу историју сарадње, а овај подухват како се данас чуло само је ново поглавље у дугој и успешној сарадњи у будућности.

Делегација из Шкотске планира да посети Крагујевац у фебруару следеће године поводом обележавања 101. годишњице од смрти др Елизабет Рос и биће то прилика, речено је, да им се лично захвалимо за допремљену донацију која ће угроженом становништву у руралним и приградским деловима Крагујевца бити од изузетне користи.