Вести

Рурални развој један од најважнијих стубова развоја у Шумадији

Стална конференција градова и општина, Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Управа за управљање пројектима, одрживи и равномерни развој града Крагујевца, организовали регионалну промоцију IPARD II - програма, претприступне помоћи за рурални развој 2014-2020.

Промоција је намењена пољопривредницима из Шумадијског, Поморавског, Рашког, Моравичког, Колубарског и Подунавског округа, а одзив је премашио очекивања организатора. Присутнима су се обратили Миња Обрадовић, члан Градског већа за управљање пројектима, међународну и унутрашњу сарадњу, Жељко Радошевић, државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине и Драган Мирковић, помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине.

Миња Обрадовић, члан Градског већа за управљање пројектима, међународну и унутрашњу сарадњу истакла је да је рурални развој један од најважнијих стубова развоја у Шумадији, а овако велика посећеност и интересовање пољопривредника за програм IPARD II је чињеница која охрабрује.

Државни секретар, Жељко Радошевић нагласио је да је наш ИПАРД програм од стране Европске комисије усвојен 20. јануара ове године. Програм је добио максималне оцене од стране Европске комисије и чак је дата препорука земљама које још нису довршиле овај документ, да се угледају на модел Србије.

Ова средства су пре свега намењена подизању конкурентности пољопривредних производа. Важно је рећи да је реч о бесповратним средствима, а износ подстицаја се креће од 50-70%. Министарство пољопривреде и заштите животне средине у наредном периоду акредитоваће три мере и то: инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, инвестиције у прераду и маркетинг пољопривредних и рибарских производа и диверзификација пољопривредних газдинстава и развој пословања у шта спада и развој туристичких објеката и подршка развоју туристичких и рекреативних активности.