Вести

Радомир Николић: Спреман сам да водим Крагујевац

Бићу спреман да преузмем функцију новог градоначелника Крагујевца уколико ме у наредним данима за то предложе страначки органи и савет нове владајуће коалиције. То је изјавио за „Новости“ Радомир Николић, председник Извршног одбора и први човек крагујевачког СНС, који најављује да ће нова већина у том граду данас поднети иницијативу за смену Верка Стевановића и његове власти.
 

* Када очекујете да се закаже седница и да се практично успостави нова владајућа већина?

- Верољуб Стевановић ће максимално да одлаже заказивање седнице Скупштине града у нади да ће се поједини одборници у међувремену предомислити. Већ је почео озбиљан притисак. На друштвеним мрежама се на најпрљавији начин нападају чланови нове каолиције, разбијају се стакла на просторијама политичких странака. Све ово могу да доведем у везу са падом актуелне власти.

* Ко ће чинити будућу владајућу коалицију у граду? Хоће ли после СПО и групе грађана бити још прелета из Верковог табора?

- Стевановић је усамљен.

* Шта ћете променити у функционисању града?

- За ово се спремамо шест година. Укратко - градска власт ће бити окренута потребама грађана, а не својим. Не мењамо људе, већ начин на који систем функционише.

* Верујете ли да ће, по „крагујевачком рецепту“, ускоро бити промењена власт и у Војводини?

- Власт у Војводини је слична крагујевачкој. Интересује их останак по сваку цену, а не квалитет живота људи у Војводини. Зрело је за промене. Верујем да то виде и странке које помажу ДС-у да опстане на власти.

* Није ли за вашу странку превелики политички ризик да преузмете власт на свим државним нивоима и у готово свим локалним самоуправама? 

- То је наш посао. Стављамо на вагу оно што је чињено до сада и шта бисмо ми могли да учинимо променом власти. Ризик је небитан уколико промена доноси добро грађанима, локалној средини, држави. Нама би много лакше било да их оставимо на власти и да их грађани сруше на наредним изборима.

* Функционер СНС Милош Вучевић затражио је седницу председништва странке да би се дала подршка Вучићу. Да ли је та подршка пољуљана?

- Председник има подршку свих нас. Сви смо стали иза њега када је биран. Комплетно страначко руководство му је веома привржено. Страначку функцију сам прихватио због њега, желећи да му помогнем по сваку цену. Сви смо знали какви нас притисци чекају.

* Спекулисало се да Вучић није добио довољну подршку сабораца кад му је брат претучен. Јесте ли и ви стекли тај утисак?

- Постоји велика жеља да се наруше односи унутар СНС. Та тактика наших политичких противника биће неуспешна. Врши се замена теза - нису напредњаци ти који не пружају подршку премијеру, већ остаци старог апарата у безбедносним службама. Мој став је да је пребијање премијеровог брата слање јасне поруке ових структура. Они морају да схвате да је премијера изабрао народ на изборима.

* Јесу ли сви функционери СНС поднели оставке навишак функција које обављају? Хоће ли неко због оглушивања о тај захтев бити истеран из странке?

- Више од 200 функционера је поднело оставке на неку од функција. О политичкој судбини тројице који то нису учинили расправљаће се на наредној седници Извршног одбора.

* Алекандар Јовичић је Дачића и Ружића назвао окорелим криминалцима. Делите ли тај његов став према коалиционим партнерима?

- СПС има специфичан начин функционисања који константно иритира. Пред Владом Србије су велики изазови и морају се знати приоритети.