Вести

Радомир Николић: Очекује се брза и ефикасна истрага надлежних органа

Даље активности на расветљавању случаја несавесног поступања дела запослених у ЈКП ''Чистоћа'', који су били дужни да по налогу инспектора униште 18 432 комада торти реномираног произвођача из Крагујевца, била је тема данашње конференције за медије коју је организовао градоначелник Радомир Николић заједно са начелником Полицијске управе Крагујевац Гораном Живковићем.

Информацију о томе да су се неисправне торте довезене у ЈКП ''Чистоћа'' на уништење 24. децембра, нашле на тржишту односно на сумњивим местима и по сумњивој цени, подсетио је Николић, добио сам сасвим случајно 2. јануара у вечерњим сатима, али не од надлежних служби и не из ''Чистоће''. Одмах сам о томе обавестио Полицијску управу и сазвао седницу Градског већа по хитном поступку. Сада имамо и снимак безбедносних камера са депоније ЈКП ''Чистоћа'' на којима се јасно види да хладњача ангажованог транспортног предузећа још увек није напустила депонију, док у исто време камион ''Чистоће'' извози торте ван круга предузећа. Након тога, из круга излазе и приватна возила што јасно показује да је реч о организованој акцији, да су извршиоци знали за испоруку. Реч је о 32 палете односно 13 тона торти. Не знамо тачно колико је изнето, јер је по папирима све уништено. Имамо посла са озбиљно организованом групом којој ово очигледно није први пут, али ја, казао је Николић, обећавам да је последњи.

Очекујем од надлежних органа да спроведу брзу и ефикасну истрагу јер је овим случајем угрожено здравље људи, а онај ко то чини мора да буде санкционисан. Јавност смо упозорили путем медија и обавестили Полицијску управу.

Прошло је много времена од 24. децембра и у том ланцу, истакао је Николић, једини сам реаговао. Зашто директор ЈКП ''Чистоћа'' који је за цео случај сазнао сазнао 26. децембра није никога о томе обавестио, да ли је сматрао да је довољно то што је покренуо дисциплински поступак против запослених, само су нека од питања која остају отворена. Да није било седнице Градског већа, истакао је градоначелник, грађани не би били упозорени.

Одговарајући на питања новинара да ли ће директор Дејан Раонић бити смењен, Николић је рекао да је то питање за Надзорни одбор преузећа односно за јуче формирану комисију. Не могу да мењам људе зато што се променила власт у Крагујевцу, пружили смо прилику свима који су на конкурсу изабрани у мандату претходне власти. Можда оставка подразумева морални чин, али то је на директору. Ни ја као градоначелник, а ни Градско веће немамо овлашћење да такав поступак покренемо.