Вести

Радомир Николић: Крагујевцу неопходна финансијска инјекција

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је за РТС да је том граду неопходна финансијска и стручна помоћ, јер су дугови огромни. Уз помоћ Владе и државног врха очекујемо да ћемо се извући из кризе, каже Николић.

Радомир Николић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да постоје озбиљни планови да се Крагујевац извуче из кризе, али да град не може сам да се избори с тим, већ му је потребна финансијска инјекција.

"Нисмо песимистични, баш напротив - имамо озбиљне планове за санацију онога што смо затекли у Крагујевцу. Морали смо прво грађане да упознамо са тим каква је ситуација", рекао је Николић.

Поновио је да је град преузео са огромним дуговима и да рачуна на помоћ државе.

"Рачун блокаде је 150 милиона, дугови су огромни, Крагујевац дугује више од једног и по буџета. Неће бити лако, неће бити једноставно, али уз помоћ Владе и државног врха рачунамо да ћемо се извући из финансијске кризе", каже Николић.

Коментаришући наводе бившег градоначелника Верољуба Стевановића да то није реалан дуг Крагујевца, јер су сабирани дугови јавних предузећа и наплате по кредитима, Николић је истакао да су то све обавезе које чекају град и градску управу.

Како каже, јавна предузећа се посматрају у пакету са свим осталим службама те локалне самоуправе, а до износа дуга дошло се на основу извештаја градских управа и служби.

"То су извештаји који су остали после Верољуба Стевановића, ми нисмо измислили ништа ново, само смо сабрали дугове", рекао је Николић.

Помоћ коју очекујемо је и финансијска и стручна, требају нам контакти које Влада има са инвеститорима, амбасадама и другим државама ....

Додао је да се град највероватније неће додатно задуживати, већ да ће се ићи само на рефинансирање постојећих кредита.

"Мораћемо да рефинансирамо своје кредите код пословних банака, да удахнемо ваздух у 2015. години и да у преговорима са њима омогућумо грејс период од 12 месеци, нешто дужи период отплате. У исто време потребна нам је озбиљна финансијска инјекција до краја године јер имамо доспећа или већ доспеле кредите, или оно што нас чека до краја године у износу од 3 милиона и 700 хиљада евра, што град у овом тренутку не може да исфинансира", рекао је Николић.