Вести

Радомир Николић: Деблокирани рачуни свих школа у Крагујевцу

Град Крагујевац обезбедио је 33 милиона динара неопходних за деблокаду рачуна свих основних и средњих школа у Крагујевцу. То је данас саопштио градоначелник Крагујевца Радимир Николић на састанку са директорима свих школа у граду. Деблокадом рачуна створићемо услове да школе започну озбиљне припреме за наредну школску годину, да реализују процес јавне набавке и сређивање школа.

Подсећајући да су обавезе локалне самоуправе према просвети и образовању десет милиона евра, јасно је да је немогуће све то намирити у кратком временском периоду. Обавезе према просветним радницима и школама нису измириване годинама, од 2007. до 2014. године, осим кроз судска извршења. Само на име камата и судских трошкова досадашњи дуг премашио је 50 милиона динара.

Имали смо довољно времена од доласка на власт, да анализирамо ситуацију и да започнемо сређивање финансијског стања. Има много мука и свакоме је његова мука највећа. Град Крагујевац створио је сада услове за решавање вишегодишњих проблема у просвети што је био један од приоритета.

Припремили смо план који у првој фази подразумева деблокаду рачуна, а у другој фази, која ће према Николићевим речима започети већ наредне седмице следи договор са запосленима око обавеза које град има према њима, за неисплаћене путне трошкове и јубиларне награде за 10, 20 или 30 година рада.