Вести

Председник Србије и градоначелник Крагујевца отворили Мајнд Парк

У индустријском комплексу „Мајнд парк“ у Собовици отворена је прва фабрика – АММ, која послује у оквиру „Мајнд групе“. 

Врпцу су пресекли председник Србије Александар Вучић и власник компаније „Мајнд рил истејт“ Братислав Милановић, а свечаности су присуствовали премијерка Ана Брнабић и градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Председник Вучић је рекао да ће у „Мајнд парку“ ускоро бити изграђено више фабрика и покренута производња шинских возила – трамваја и вагона, а касније можда и производња локомотива.

Хоћу да те трамваје први купи Београд и већ сам замолио градоначелника Београда и градско руководство. То ће бити наши тамваји, најслепши трамваји који ће бити направљени модерним технологијама„, рекао је Вучић.

Рекао је да у „Милановић групи“ тренутно ради 260 људи у „Мајнд парку“, а у „Сименсу“ 600 људи.

Тако да је тренутно ту запослено 860 радника, а наша је процена да ће ускоро радити укупно 3.000 људи у ‘Милановић групи’, ‘Сименсу’ и Научнотехнолошком парку, а када дођу и друге компаније, у ‘Мајнду’ ће бити укупно шест или седам хиљада људи„, нагласио је Вучић.

Навео је да ће то много значити за грађане Крагујевца, Раче, Тополе и околних места: „Ништа здравије нисмо могли да добијемо у нашој Шумадији

Власник „Мајнд групе“ Братислав Милановић најавио је да ће у том парку „Сименс“ следеће године почети да прави трамваје.

Милановић је захвалио свима који су допринели том пројекту и подсетио да су он и председник Србије Александар Вучић пре само седам месеци „били физикалци са лопатама“ на том месту.

Каже да је то била гринфилд инвестиција и да су показали данас да нису „ливада или пауер поинт фирма„.

Рекао је да се ту гради још једна хала и да добро напредује и да ће производња ту сигурно почети 1. марта наредне године, док ће до краја 2019. у „Мајнд парку“ бити изграђено више од 60.000 квадрата.

Премијерка Ана Брнабић је рекла да је отварање фабрике велики дан за Крагујевац и Србију и да представља резултат свих храбрих реформи које је 2014. године покренуо председник Републике Александар Вучић, тада као председник Владе.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић је подсетио да је први воз стигао у Крагујевац 1886. године као и да је тада возом допутовао краљ Милан Обреновић који је окупљенима говорио о значају железнице за развој Србије.

Додао је да њихови потомци тада нису могли ни да слуте да ће се овом граду производити најмодернији „паровозови“ у свету.

Градоначелник Крагујевца  је истакао да је цео Крагујевац данас Мајнд парк и да ће на новој индустријској мапи града стајати Сименсов потпис.

Још један српски лидер, Александар Вучић, када је положен камен темељац, у маниру визионарских предака рекао је тада да више не може да преброји фабрике у Сбрији, али да свакако нема важније од ових.

Нама у Крагујевцу ово није ништа необично: Данас све шумадијске општине имају извозни суфицит. Понекад имамо утисак да ми одређујемо судбину Србије„, рекао је Николић.

Присутнима су се обратили и Томас Шиб, амбасадор Немачке и Урлих Земзек, директор свих фабрика шинских возила Сименс.

„Мајнд парк“ је осмишљен као град у малом, а овај индустријски и интелектуални комплекс запошљаваће висококвалификоване инжењере из Шумадије и целе Србије.

Извор: РТК