Вести

Поред пријатељства, ускоро и привредна сарадња са Румунијом

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић организовао је данас пријем за амбасадора Румуније господина Данијела Бану, који је са сарадницима и бројним гостима из те земље присуствовао српско - румунском сусрету пријатељства ''Ризница 2015'' у Лужницама.

Овде сте увек добродошли, одавно нисте гости већ пријатељи које доживљавамо као део своје породице, рекао је градоначелник Николић. Изузетно смо поносни на наше пријатељство, на односе између наша два народа и на везе које између Крагујевца и Питештија трају преко четири деценије. Уверен сам да ће то пријатељство вечно да траје.

Поред изузетно јаке историјске и културне везе, очекујемо казао је Николић, да врло брзо започнемо и озбиљну привредну сарадњу. Инвеститори из Румуније заинтересовани за област управљања отпадом већ су се обраћали граду Крагујевцу, а постоје и инвеститори заинтересовани за друге области. Ми увелико радимо на стварању једног озбиљног привредног амбијента у Крагујевцу у оквиру кога би сви који су заинтерсовани могли да отварају своја представништва, а самим тим и нова радна места.

Амбасадор Румуније Данијел Бану изразио је своје велико задовољство што је данас у Крагујевцу. Ово је још један у низу бројних сусрета који је на свој начин израз заједничке жеље да негујемо и развијамо наше односе. Заједнички географски простор представља наш највећи потенцијал. Доказ да је Румунија стварно заинтересована да поред пријатељских и културних веза гради и привредне мостове јесте и чињеница да смо у задње време отворили и три нова гранична прелаза.

На данашњем пријему, председник Лиге румунско - српског пријатељства из Темишвара Николае Таран и председник Удружења српско- румунског пријатељства из Лужница Светомир Маџаревић потписали су Повељу о сарадњи којом су се трајно обавезали да ће са својим чланством, сталним радом и активностима доприности унапређењу сарадње и пријатељства народа Србије и Румуније, као и неговању добросуседских односа.

Према речима председника Лиге Николае Тарана, овај Протокол је један корак напред у изузетно добрим односима између наша два народа, који имају заједничку религију, културу и менталитет. Таран је подсетио да је Лига основана 1999. године када је НАТО бомбардовао Србију и када смо ми као народ који је био против тог бомбардовања желели да станемо уз Србију и њен народ. Лужничка Ризница, казао је Светомир Маџаревић представља један изузетан симбол сарадње са Румунијом, а иза нас је чак стотину заједнички реализованих пројеката.

Након пријема, коме су присуствовали члан Градског већа Миња Обрадовић и начелник Шумадијског управног округа Дамјан Срејић, организована је и презентација привредне и културне сардње између Румуније и Србије, а потом су у Дому пријатељства у Лужницама свечано отворени 22. сусрети пријатељства српско - румунског народа.