Вести

Почела градња Центара изврсности у Крагујевцу

Председник Републике Србије Томислав Николић положио је камен темељац за Центре изврсности Универзитета у Крагујевцу, у присуству градоначелника Радомира Николића, ректора Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојше Арсенијевића, као и представника научне јавности Србије. 

Уз камен темељац, председник Томислав Николић положио је и временску капсулу са поруком, у друштву студената докторских студија на Универзитету у Крагујевцу, који су и будући истраживачи ове научне установе.

"Сви центри изврсности, а посебно Банка за матичне ћелије сачуваће оно најбитније - најважније и најлепше карактеристике српског народа. Све мање се деце рађа, а брачни парови траже решење у обраћају лекарима у иностранству. То решење треба да буде овде, та деца треба да буду српска деца са српским генетским кодом, прошлошћу и будућношћу. То ме је водило да се залажем за ову установу.", рекао је председник Републике Србије Томислав Николић.

Објекат површине до 11.500 метара квадратних гради се из средстава кредита Евроспке инвестиционе банке, у близини зграде Ректората Универзитета у Крагујевцу. Укупна вредност инвестиције износи 14 милиона евра, а град Крагујевац учествује са 40 милиона динара. У питању је највећа инвестиција у области високог образовања и медицине у Србији, у последњих неколико деценија.

Очекује се да ће радови бити завршени до априла 2017. године.

У оквиру данашње посете Крагујевцу председник Србије Томислав Николић са сарадницима, у пратњи градоначелника Радомира Николића и представника Универзитета, обишао је и комплекс Кнежевог арсенала. Крагујевац, свој будући развој препознаје у обнови овог градског простора и његовом претварању од својеврсног “забрањеног града“ унутар градског језгра, до центра знања, културе, креативних индустрија и савеременог пословања.