Вести

Крагујевачки вртићи најскупљи у Србији

Новим поскупљењем Крагујевац је заузео неславно прво место у држави по висини цена за боравак у установама за предшколско образовање и васпитање. Српска напредна странка поново упозорава да не постоји разумно објашњење, за цену боравка деце у вртићима, која је драстично већа него у Београду или Новом Саду. Овaј поступак ставља у изузетно неповољан положај суграђане и шаље лошу поруку паровима који тек планирају породицу.

Одлуком Градског већа, почевши од августа текуће године, многи наши суграђани плаћају драстично и преко 50 одсто увећане рачуне за боравак деце у вртићима. ГО СНС је кроз одборничка питања и на ранијим конференцијама упозоравао на велике износе које Крагујевчани плаћају за боравак у обдаништима али новом Одлуком, градске власти су поново показале потпуни немар према будућности града.

Ова одлука је не само удар на кућне буџете грађана већ је и у супротности са законским нормама, према којима локална самоуправа обезбеђује средства за обављање делатности предшколског васпитања и образовања у износу од 80 одсто од економске цене по детету (Закон о предшколском васпитању и образовању, члан 50). Рачуни који су без икаквог објашњења уручени грађанима чак ни код најсиромашнијих категорија и самохраних родитеља не одговарају овом правилу. Град је утврдио економску цену обданишта по детету у износу од рекордних 14242 динара, док родитељи за боравак деце у вртићима плаћају од 3330 до 11000 динара (за родитеље са приходима преко 41096).

Да је овакав поступак потпуно непримерен најбоље показује поређење са другим градовима. У Београду, цене се крећу од око 600 динара, за најугроженије категорије до 9700 динара (за родитеље са приходима преко 80.000 динара).У Београду за већину категорија постоје и додатне олакшице, које не искључују једна другу. Тако постоје попусти не само за самохране родитеље, већ и родитеље подстанаре, кориснике стамбених кредита и сл., а субвенције се могу остварити по више основа. У односу на Нови Сад стање показује још драстичнију разлику, тамо градска власт поштује норму о обезбеђивању 80 одсто средстава те уопште не постоји категорија која плаћа износ већи од 4000 динара.

ГО СНС поставља питање да ли градска власт сматра да су Крагујевчани толико богатији од становника других градова те да могу плаћати овако високе износе или су заборавили на свој основни задатак, да грађанима живот учине лакшим и јефтинијим.

Градски одбор Крагујевац
26.09.2013.