Вести

Градска власт ангажује најбоље кадрове које Крагујевац има

Шта је обележило првих 100 дана власти у Крагујевцу, да ли се потврдила сумња да ће функција градоначелника на коју је именован 28. октобра прошле године бити функција стечајног управника, о минусу у градској каси, мерама штедње, вишку запослених, али и могућностима за нове инвестиције, за Крагујевачке новине говорио је градоначелник Радомир Николић.

Више се осећам као стечајни управник него као градоначелник јер смо за три месеца, колико смо на власти, дошли до података које нисмо имали док смо били опозиција. Сада видимо да су те бројке много горе него што смо и претпостављали.

Не подвлачимо црту у четвртак 5. фебруара, када се навршава првих 100 дана, јер нисмо свој посао тако ни темпирали. По доласку на власт дефинисали смо три фазе, подсетио је Николић, у првој да санирамо оно што је било најтеже попут блокаде рачуна и нагомиланих обавеза према банкама. У том тренутку плате су индиректним корисницима касниле 2,5 а директним месец и по дана. Захваљујући средствима Владе Србије али и усмеравању средстава према приоритетима успели смо да деблокирамо рачун и измиримо обавезе према пословним банкама до 31. децембра. Већ у јануару смо успели да измиримо све заостале плате код индиректних и директних корисника, истакао је Николић.

Друга фаза је рефинансирање свих дугорочних кредита које град има што ће нам омогућити да уђемо у трећу фазу, а то је консолидација комплетног јавног сектора. Она обухвата изједначавање зарада у комплетном јавном сектору и спровођење социјалног програма за вишак запослених, као и оптимизацију процеса рада у јавним, јавно - комуналним предузећима и градској управи.

Очекујемо да у 2015. години озбиљно смањимо дуговања која град има. Град је, казао је Николић, добио одговорну и домаћинску власт и због тога не желимо да вучемо потезе само да бисмо их повукли. Спровођење тешких мера подразумева озбиљан рад и саветовање озбиљних људи. У прилог томе и податак да за три месеца нико није отпуштен, нити је било партијских запошљавања. Тиме, истакао је Николић, показујемо одговорност према граду, градским финансијама, поштујемо систем и другачије посматрамо затечену организацију рада.