Вести

Градоначелник: Упркос штрајку радника Чистоће, Крагујевац ће данас бити очишћен

Апелу градоначелника Крагујевца Радомира Николића који је упућен широм Србије за помоћ у чишћењу града, рано јутрос одазвало се 30 - так комуналних предузећа из Прокупља, Бољевца, Чачка, Београда, Љига, Уба, Смедерева, Аранђеловца, Крушевца и других крајева Србије. Ова несвакидашња превентивна акција чишћења је организована због штрајка радника ЈКП “Чистоћа“, а након све учесталијих жалби грађана и стварања сметлишта на улицима.

У изјави за медије, градоначелник Николић је рекао, да се као командант Штаба за ванредне ситуације обратио Институту за јавно здравље и у извештају који је добио јасно стоји упозорење да је због тренутне ситуације могућа појава заразе, глодара, штеточина што може озбиљно да утиче на здравље људи. Једини излаз био је да се обратимо пријатељима широм Србије и ја се захваљујем свима, истакао је Николић, који су се одазвали нашем апелу.

Ово је превентивна акција чишћења која треби да предупреди ванредну ситуацију у граду. У овакву ситуацију смо дошли због тога што је бивша власт оставила у “Чистоћи“ 360 радника, а само се њих 30 - так бави одношењем смећа. Николић се данас посебно захвалио тим вредним радницима који су у ненормалним условима у последњих осам месеци покушавали да одрже град чистим и поручио да они не треба да брину за свој посао.

То што радници ''Чистоће“ не примају плате, одговорност сноси Верољуб Стевановић а не ја - казао је Николић. Нисам ја, него је Верољуб Стевановић, крив што радници у Градским гробљима и Зеленилу не примају плате. Нисам ја одговоран што на Сајмишту уместо 20 ради стотину људи. Нисам ја, него је Верољуб Стевановић, управљао градом задњих 18 година и оставио дуг од 80 милиона евра. То је постало неиздржљиво. Тонемо сваког месеца све дубље и дубље. Буџет је потпуно празан, јавна и јавно - комунална предузећа дугују све више, не измирују порезе и не исплаћују плате. Овакво стање, према Николићевим речима, мора да се пресече, да негде стане. Није лако било кога оставити без плате, зато ћемо понудити социјални програм, фер услове за оне који доборовољно желе да напусте посао.

Поштовао сам чињеницу да су сви директори јавних и јавно - комуналних предузећа изабрани на конкурсу и надао сам се да ће они искрено ући у процес консолидације у предузећима како би она служила интересима грађана а не интересима политичких странака. Директори међутим нису тражили решења у сређивању стања у тим колективима, него у лажним обећањима бившег градоначелника, како је потребно организовати комунални удар да би се он вратио на власт и наставио да ради по старом. Ову ситуацију ћемо ми да решавамо и од тога не бежимо, истакао је градоначелник Николић, ако треба и најоштријим могућим мерама.

Одговарајући на питања новинара колико ће оваква акција чишћења да кошта, Николић је рекао да није реч о великом трошку ако се има у виду резултат акције, уз уверење да неће бити потребе да се слична акција опет организује.