Вести

Градоначелник са представницима ромских удружења

Чланови ромских удружења, окупили су се данас испред зграде Града, у намери да представницима локалне самоуправе изнесу проблеме са којима се суочавају и покушају да пронађу решења. Представнике удружења ''Ром'' и ''Стабло'' примили су градоначелник Крагујевца Радомир Николић и помоћник градоначелника за управљање пројектима и остваривање, унапређење и заштиту људских и мањинских права Едис Дургутовић. На састанку је било речи о тешкој материјалној ситуацији са којом је суочена ромска популација, проблему легализације али и прослави предстојећег празника - Ђурђевдана, за коју су претходних година од града добијали 5000 динара по породици.

Локална самоуправа, у овом тренутку, према речима градоначелника Радомира Николића, није у могућности да финанијски подржи такву акцију. С друге стране, Николић је изразио задовољство, што се разговарало о унапређењу положаја и живота Рома у Крагујевцу. Ово је први такав сусрет, али то не значи, казао је Николић да нисмо упознати са проблемима Рома. Постигли смо договор о неким пројектима који би могли да буду спороведени без икаквих проблема. Међутим, када су новчана средства у питању нисмо дошли до конкретних договора и одлучили смо да наставимо разговоре у току наредне недеље, када ћемо поново имати састанак. Остало је да видимо каква могућност постоји да град финансира део те прославе. Драго ми је да су и они схватили да је град у великим финансијским проблемима и да за прославе не очекују оно што су до сада добијали од градске власти.

Разговарали смо о запошљавању, оснивању социјалних предузећа и клуба за подршку деци за учење, о томе како да ромску децу обучемо и опремимо за похађање наставе. Мислим да ћемо ту наћи заједнички језик и град је у том смислу апсолутно спреман да изађе у сусрет.

Разговор је према речима Радомира Ристића из удружења ''Ром'' био врло конструктиван, градоначелник је био врло коректан, ми смо сазнали из прве руке да стварно нема новца за прославе. Постигли смо договор око реализације других пројеката, у школству, здравству, легализацији, отварању фирми где би Роми могли да раде. Задовољни смо у неком делу, а надамо се да ћемо постићи договор наредне недеље у вези ове једнократне помоћи, закључио је Ристић, позивајући се на традицију прославе Ђурђевдана.