Вести

Градоначелник Николић: Проширење сарадње између Крагујевца и Јерихона

Наставак и нови видови сарадње између градова побратима Крагујевца и Јерихона, били су тема пријема који је за амбасадора Палестине Мохамеда Набхана организовао градоначелник Радомир Николић са чланом Градског већа Мињом Обрадовић задуженом за управљање пројектима, међународну и унутрашњу сарадњу.

Амбасадор Палестине најпре је Радомиру Николићу упутио искрене честитке поводом избора за градоначелника и изразио наду да ће досадашња успешна сарадња бити проширена. Палестински народ подсетио је Набхан гаји велико поштовање према народу некадашње Југославије односно Србије који је пружао велику подршку нашој борби за стицање независности. Таква политика се наставља и веома ценимо, нагласио је Набхан, што је председник Србије Томислав Николић посетио Палсетину чиме је дао додатани подстицај за нове садржаје сарадње.

Крагујевац је један од градова где тренутно студира десетак наших младих људи, а својевремено се доста младих из Палестине школовало у бившој Југославији. То су веома цењени стручњаци, а многи од њих склопили су и бракове са грађанкама Србије, тако да су они својеврстан мост сарадње и пријатељства између наша два народа.

Бројне мешовите породице сусреле су се у Палестини са председником Николићем тако да смо дошли на идеју да у наш образовни систем, рекао је Набхан, додамо и изучавање српског језика како изашли у сусрет деци из мешовитих бракова. Из истог разлога, казао је Набхан, наша Влада је одлучила да Српској православној цркви, у граду Јерихону, поклони плац за изградњу цркве.

Богатство је данас имати пријатеље у свету - рекао је том приликом градоначелник Радомир Николић. Заиста осећамо велико пријатељство према народу Палестине и желимо да радимо на томе да оно буде још јаче. Знамо да ваша земља пролази кроз проблеме и рачунајте увек на нашу подршку и разумевање.

Ако нешто може да се назове братством међу градовима и добрим односима онда је то управо однос који Крагујевац има са Јерихоном и народом Палестине. Град Крагујевац, истакао је Николић, без икакве финансијске користи финансира боравак и школовање студената из Палестине у Крагујевцу. Очекујем да амбасада и Влада Палестине имају разумевања за новонасталу тешку финансијску ситуацију, због чега нисмо били у могућности да повећавамо број студента у Крагујевцу у односу на прошлу годину. Након изласка из кризе, казао је Николић, очекујем да тај број повећамо, с тим што ћемо изнаћи неке друге начине и моделе финансирања. Осим тога, размотрићемо и могућност да у неким бољим временима, након школовања, студнети из Палестине стичу праксу у некој од светских фирми које овде послују попут ФИАТ - а и његових коопераната.

Простора за сарадњу има и у другим областима, о чему су амбасадор Мохамед Набхан и градоначелник Радомир Николић разговарали на одвојеном састанку. Том приликом амбасадор Палестине уручио је градоначелнику Николићу позивно писмо градоначелника Јерихона.