Вести

Градоначелник Николић о мерама безбедности на седници штаба за ванредне ситуације

Чланови Градског штаба за ванредне ситуације разматрали су и усвојили, на данашњој седници, извештај о раду за ову годину и план рада за 2015. годину и упутили их Скупштини града на даљу надлежност. Према речима секретара Секретаријата за ванредне ситуације и планирање одбрамбених припрема Драгоша Радовановића ова година је била изузетно тешка и што се тиче ванредних ситуација, редовних и ванредних седница, одлука које су донете у овом периоду. Што се тиче плана за наредну годину, како је нагласио Радовановић, по кварталима су дефинисане активности Градског штаба за ванредне ситуације. По потреби, истакао је Радовановић, уколико буде ванредних ситуација одржаваће се и ванредне седнице. Приоритети у раду за наредну годину према његовим речима биће усмерени на регулацију водотокова. ''У сарадњи са ''Србија водама'' дефинисане су њихове надлежности које ће преузети а град ће око 15 милиона динара издвојити за санацију водотокова који су оштећени у овој години и чишћење и регулацију водотокова другог реда на територији града Крагујевца'', рекао је Драгош Радовановић. Секретар секретаријата за ванредне ситуације додао је и да, у ситуацији у којој је градски буџет мањи, издвајања за управљање кризним и ванредним ситуацијама нису и износе близу 35 милиона динара. Иначе у овој години коју карактеришу велике поплаве које нису заобишле ни Крагујевац за помоћ угроженом становништву на подручју нашег Града из буџета је одвојено око 23 милиона динара а из буџета Републике Србије кроз државни програм за обнову око 50 милиона динара.

Говорећи о приоритетима у овој области за 2015. годину комадант Градског штаба за ванредне ситуације, градоначелник Радомир Николић, рекао је да су значајна финансијска средства опредељена за набавку противградних ракета како би систем противградне заштите функционисао на прави начин. Он је чланове штаба обавестио и да су осигуравајућим друштвима и кућама на подручју града Крагујевца упућена писма са молбом да нам помогну у набавци ракета. Николић је истакао да нам за набавку ракета недостаје око 7 милиона динара и додао да очекује да ће нам осигуравајуће куће изаћи у сусрет. Добро припремљеном противградном заштитом и могућностима да се делује у правом тренутуку штета на пољопривреди од града у 2015. години биће драстично мања него у овој. Градоначелник Радомир Николић најавио је и да ће се интензивно радити и на набавци нових сирена како би се обезбедило несметано функционисање система за узбуњивање на територији Крагујевца.

На предлог градоначелника Штаб за ванредне ситуације са данашње XIII редовне седнице, у сусрет предстојећим Новогодишњим и Божићним празницима, упутио је апел грађанима, пре свега родитељима и школама, да предузму неопходне мере како би се употреба пиротехничких средстава свела на најмању могућу меру. Подсећајући на све опасности које коришћење петарди и друге пиротехнике носи са собом, договорено је да све инспекцијске и градске службе у сарадњи са Полицијском управом наредних дана појачано контролишу продају пиротехничких средстава.