Вести

Градоначелник Николић и Министар одбране Гашић постигли договор о важним питањима

Филолошко уметнички факултет коначно добија зграду. Институт за јавно здравље биће пресељен у зграду Војне болнице а Апелациони суд у зграду Уреда. Град Крагујевац ће добити простор за индустријске зоне. То је у најкраћем исход данашњег састанка између министра одбране Братислава Гашића и градоначелника Крагујевца Радомира Николића.

После дугог низа година коначно су вођени значајни разговори између представника града Крагујевца и Министарства одбране који су се односили на даље функционисање “Застава оружја“, конверзију одређених дуговања и обавеза које фабрика наменске индустрије има према граду Крагујевцу, као и о замени односно продаји имовине Војске Србије - рекао је министар одбране Братислав Гашић. Замена односно продаја, прецизирао је министар односи се на касарну Радомир Путник и Дом војске где би биле смештене филолошке науке.

На састанку са представницима локалне самоуправе било је речи и о дуговањима које Застава инпро има према “Застава оружју“, намери наменске индустрије да одређене капацитете “Метал Система“ пребаци у “Застава оружје“. Разговарало се и о замени непокретности односно Војне амбуланте за потребе града. То је пројекат који заједнички реализујемо са Министарством правде и Министарством здравља. Договорили смо конкретне кораке у наредних недељу дана. Морам да напоменем, рекао је Гашић, да су Војска Србије и Министарство одбране више пута граду Крагујевцу до 2013. године и половине 2014. нудили непокретности на дужи временски рок продаје. Међутим, град Крагујевац очигледно тада није био заинтересован да те објекте купи, узме у своје одржавање и од тога направи индустријске зоне или стамбене комплексе.

Обраћајући се представницима медија након састанка градоначелник Радомир Николић је оценио да се коначно на прави начин село за сто са представницима Министарства одбране и Министарства привреде. Град Крагујевац ће захваљујући Министарству одбране коначно највероватније добити просторе на којима може да изгради индустријску зону, где можемо да привлачимо инвеститоре из свих оних компанија које су у претходном периоду долазиле у град да са нама разговарају о потенцијалним улагањима.

Оно што је веома важно, то је да постоји позитивно мишљење Министарства одбране везано за пројекат замене непокретности са Министарством здравља и Министарством правде. То значи објаснио је Николић да ће коначно Институт за јавно здравље моћи да се пресели у згаду данашње Војне амбуланте чиме ће бити створени услови да се Апелациони суд пресели у зграду Уреда. Град је наравно покренуо и питање преноса власништва односно пословног односа са Министарством одбране за замљиште на којем се налази касарна Радомир Путник. Ући ћемо у тај процес у складу са финансијским средствима које град буде имао.

У сваком случају ФИЛУМ коначно добија зграду. На најбољем смо путу да то решимо, не само захваљујући Министарству одбране већ и напору Ректората. Очекује се да и град коначно донесе одлуку којом ће Кнежев арсенал пренети на коришћење ФИЛУМ- у за потребе музичког и ликовног одсека, тако да ће сви сектори Филолошко - уметничког факултета просторно бити покривени у наредном периоду закључио је Радомир Николић.