Вести

Градоначелник Николић: Циљ Крагујевца је нулта емисија загађења

Град Крагујевац ће са околним општинама кренути у једну веома озбиљну причу организованог планског деловања у систему управљања комуналним чврстим отпадом, договорено је на састанку који је данас, на иницијативу градоначелника Радомира Николића са представницима околних општина организован у Крагујевцу.

Ово је први корак, ми смо данас отворили озбиљну причу, а то је решавање проблема управљања отпадом у граду Крагујевцу и региону Шумадије. Многе општине су привремено решиле овај проблем на својој територији, међутим, град Крагујевац још увек није. Нама је то озбиљан проблем, у оваквој ситуацији ми ћемо можда још годину или две успети да продужимо век трајања наше депоније, али озбиљна санација мора да се изврши што пре. Поред тога, Лепеница читавим својим током кроз град припада четвртој категорији, а ван територије Крагујевца не може да служи ни за наводњавање. Прави начин је изградња Регионалног центра за управљање чврстим комуналним отпадом. Наш циљ је, казао је Николић, нулта емисија загађења, без обзира на цену за реализацију таквог пројекта.

Састанку је присуствовао и стручни тим Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Према речима Радмиле Шеровић начелнице одељења за управљање отпадом велика је част присуствовати оваквом састанку на коме су град Крагујевац и представници околних општина донели одлуку о заједничком удруживању и потписивању будућег споразума о заједничкој сарадњи и регионалном удруживању по питању унапређења система управљања комуналним чврстим отпадом.

То је значајна одлука, с обзиром на то, да су обавезе које нам намеће ЕУ да се удружујемо, да срађујемо и да плански радимо циљеве и пројекте како би овај систем унапредили. У систему заштите животне средине, управљање отпадом препознато је као једна од изузетно важних делатности. Правилно управљање отпадом је нешто на шта нас обавезује законска регулатива и регулатива ЕУ.

Министарство ће свим својим расположивим капацитетима помоћи овом региону и граду Крагујевцу на изналажењу најбољег модела финансирања пре свега из ЕУ фондова, да добијемо одговарајућа средства која ће значити граду Крагујевцу и околним општинама да се постави одговарајућа инфраструктура за сакупљање и одлагање чврстог комуналног отпада. То подразумева и изградњу постројења за коришћење отпада за добијање електричне или топлотне енергије, што значи да у дугорочном периоду треба донирати изградњу и таквих постројења одговарајућих капацитета.

Данашњем састанку, поред чланова Градског већа ресорно задужених за ту област Миње Обрадовић, Зорана Јовановића и Владимира Максимовића, присуствовао је и Дамјан Срејић начелник Шумадијског управног округа.