Вести

Градоначелник Николић: Без партијских запошљавања у претходна три месеца

Рационализација у јавном сектору била је тема данашњег састанка који је организован у Крагујевцу са државним секретаром у Министарству државне управе и локалне самоуправе мр Иваном Бошњаком, који је о предстојећим активностима разговарао са градоначелником Радомиром Николићем и начелником Шумадијског управног округа Дамјаном Срејићем.

Локалне самоуправе у Србији су усвојиле буџете за текућу годину у складу са инструкцијама Министарства финансија и ту је предвиђено да се трошкови издвајања, пре свега за плате, смање за неких пет процената, рекао је том приликом Иван Бошњак. Термин у којем ће ове мере морати да се спроведу је 1. јул. Данашњи састанак је наставак већ започетих разговора са градоначелником Николићем, како би приближили ставове до којих смо дошли у међувремену и да бисмо направили инструкције за даље поступање, како нас у Министарству тако и јавног сектора у Крагујевцу.

Не може се говорити линерано о вишковима у Србији, поједине локалне самоуправе су се у претходном периоду, нагласио је Бошњак, понашале апсолутно рационално односно имају број људи који је сведен на минимум. Неке општине и градови у Србији послују позитивно, а на другој страни имамо праксу где је због различитих партикуларних политичких интереса дошло до повећаног запошљавања у јавном сектору - негде је то локална општинска администрација, а негде су то јавна комунална предузећа. Не може се дати универзални рецепт већ се мора посматрати свака поједина локална самоуправа као специфичан случај. Да би све то било обавезујуће, у плану је доношење новог закона о рационализацији односно максималног броја запослених, пошто се претходни закон из 2009. године показао као неадекватан, тј покривао је свега 25 посто запослених и није био до краја примењен. Очекујемо да ће нови закон који буде донет бити примењив за сваку појединачну локалну самоуправу, за све ситуације које смо до сада имали, казао је Бошњак.

Према речима градоначелника Николића, интензивна сарадња са ресорним Министарством почела је оног тренутка када је Крагујевац доставио извештаје у којима се јасно види да после три месеца власти број запослених није растао, да није било партијских запошљавања, чиме смо показали колико смо професионални, колико гледамо да будемо добри домаћини у Крагујевцу. Изнели смо Министарству одређене ставове око тога како мислимо да радимо, без обзира на тежину ситуације у којој се Крагујевац налази. Кључна питања о којима размишља Министарство везана су пре свега за смањење броја запослених, смањење трошкова у пословању јавног сектора и начина на који ће то Крагујевац да решава.

Питање спровођења социјалног програма је кључно питање у овом тренутку зато што ту лежи највећи део трошкова, а решавање тог питања кључ је за преживљавање јавног сектора у Крагујевцу, истакао је Николић. Ради се о јако великом броју људи и оно што Министарство од нас тражи је да вишак решимо кроз процес природног одлива људи који желе да оду у пензију или напусте фирму из личних разлога, али без нових запошљавања, како би се тај број задржао на потребном нивоу.

Предузећа морају да ураде програме консолидације и рационалзације јер у супротном неће преживети. Радници ЈКП “Чистоћа“ налазе се у штрајку упозорења, а добили смо и информацију из ЈКП “Зеленило“ такође о штрајку упозорења, с тим да је за 30. јануар најављен генерални штрајк. Шта се штрајковима може постићи, не видим, казао је Николић, јер средстава једноставно нема. Сви очекују од градске управе да обезбеди средства за плате и порезе, уместо да то чине директори. Сви руководиоци мораће више да се потруде и да се убудуће мање ослањају на локалну самоуправу када је реч о текућем пословању предузећа.