Вести

Градоначелник Крагујевца и Министар спорта уручили стипендије Фонда за младе таленте

У свечаној сали Ректората Унивезитета у Крагујевцу данас су уручени уговори стипендистима Фонда за младе таленте. По Конкурсу за стипендирање до 800 најбољих студената завршних година основних академских студија и до 400 студената завршних година мастер академских студија, са високошколских установа чији је оснивач Република Србија за школску 2014/15. годину, студентима са Универзитета у Крагујевцу додељено је укупно 78 стипендија. Уговоре су уручили министар омладине и спорта Вања Удовичић - председник Фонда, градоначелник Крагујевца Радомир Николић и ректор Универзитета Слободан Арсенијевић.

Честитајући студентима, али и њиховим родитељима и професорима, Вања Удовичић је истакао да Влада Србије подржава младе таленте и да ће се потрудити не само да повећа износ од 30 000 динара него и број од 1200 студената које тренутно финансира. То је интерес свих нас, како бисмо спречили негативне појаве, као што је одлазак младих талената из града или из државе. Жеља нам је, истакао је министар омладине и спорта Вања Удовичић, да не мењамо наше индексе за пасоше, да диплому не доживљавамо као карту у једном правцу за одлазак из Србије. На вама је велика одговорност, ви сте се доказали и држава је препознала ваш труд и знање. Уз жељу да стипендије искористе на најбољи могући начин, Удовичић је рекао, да је одлазак у иностранство на усавршавање, идеална прилика да научи нешто ново, али је изразио жељу да се врате и своја искуства поделе са својим колегама.

Апелу да не напуштају свој град и своју земљу придружио се и градоначелник Крагујевца Радомир Николић. Ви сте најбољи међу нама и једног дана преузећете одговорност за живот у Крагујевцу и развој Унивезитета. А, управо је та високошколска установа нешто што издиже Крагујевац у односу на све остале локалне самоуправе у окружењу. Захваљујући Универзитету, Крагујевац је центар центалне Србије. Ваш пример, рекао је градоначелник Николић, треба да следе и остали, од вас много очекујемо јер будућност овог града и наше земље лежи на вама.